Proiect pentru majorarea alocatiei de stat pentru copii | sighiartau.ro

Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocațiile pentru copii. Astfel, în ceea ce privește copiii cu vârste de până la 2 ani, ISR este 0,4, mai exact 200 lei. În ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și pentru liceeni de peste 18 ani, ISR este de 0,168, valoarea repezentând 84 lei. Vorbim de o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil.

E regretabil că țara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele cheltuielilor pentru alocațiile destinate copiilor.

Proiectul de lege vizează repararea unei nedreptăţi, pe de o parte şi o creştere a alocaţiei la un nivel cât de cât acceptabil. Astfel trebuie corectată legea pentru ca alocaţiile să beneficiaze de o indexare cu indicele de inflaţie şi de asemenea e necesară o creştere în acest moment.  

Am urmărit şi declaraţiile preşedintelui PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a anunţat că există bani în buget, însă votul de la Senat arată foarte limpede că PSD-ALDE se opune acestei măsuri. Senatorii au votat cu cinism împotriva copiilor, fără niciun argument. Au tăcut şi au votat pe furiş.

Alianţa de guvernare nu poate invoca lipsa banilor, mai ales dacă luăm în calcul cifrele prezentate pentru bugetul pe anul 2019. La asta se adaugă şi promisiunea din programul de guvernare, unde scrie clar că alocaţiile vor creşte din 2018. Suntem în 2019 stimaţi colegi. Este inadimisil să nu recunoaştem că alocaţiile pentru milioanele de copii sunt o prioritate.

Astăzi suntem într-o nouă etapă şi consider că bugetul trebuie azeşat pe priorităţi. Adică nu ”luăm bani de undeva”, nu ”luăm bani de la alt minister”. Astăzi decidem dacă aceşi copii merită o alocaţie cât de cât decentă. De departe suntem la coada clasamentului din Uniunea Europeană în privinţa cuantumului alocaţiei. Foarte multe ţări alocă peste 100 de euro, iar în România alocaţia pentru copii nu depăşeşte 18 euro. Mai  mult, în ultimii patru ani, puterea de cumpărare a scăzut considerabil, iar suma de 84 lei din 2015 nu e aceeaşi cu cea din 2019. În fapt, valoarea şi cuantumul real al alocaţiei copiilor a scăzut.

Cred că primul program treuie să fie acesta fiindcă vizează pe toţi copiii din România şi este unul activ, unul social şi unul necesar.

M-am consultat cu multe personae şi toată lumea e de acord că este o măsură bună, activă. Acești bani sunt oricum o investiție. Tinerii vor tehnologie nouă, își cumpără cărți, instrumente muzicale, echipamente sportive.

Mă aştept ca actuala majoritate să ia serios în calcul proiectul pe care l-am depus, iar votul din Senat să rămână un accident. Voi depune mâine, la Camera Deputaţilor, amendament la buget, pentru a adopta o măsură aşteptată de toţi românii. O măsură activă, fără culoare politică şi bună pentru toţi!

Propune proiect

Link-uri utile

Copyright © 2019 Politic. All Rights Reserved.